De jonge Rembrandt: Lezing en liederen

De jonge Rembrandt: Lezing en liederen

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
01/02/2020
20:00 - 22:30

Locatie
’t Huys Dever

Categorieën


De jonge Rembrandt door Matthias Rozemond (lezing), Margot Kalse (zang) en Earl Christy (luit). Matthias Rozemond schreef het boek ‘Het spel van licht en donker’ over de jonge Rembrandt. Margot Kalse maakte een liederenprogramma dat hierop aansluit. Earl Christy begeleidt Margot op de luit. Tezamen brengen ze, in het verlengde van het voorbije Rembrandtjaar, deze combinatie van lezing, muziek en toelichting op 1 februari in ’t Huys Dever.

 

De lezing laat ons kennismaken met de relatief onbekende jonge Rembrandt. Hoe vond hij als molenaarszoon zijn weg in het schildersmilieu? Welke invloed hadden zijn familie en zijn Leidse vriendenkring? Hierbij doen we waarnemingen aan de hand van zijn eigen werk, maar ook van dat van tijdgenoten. Een bijzondere rol is hierbij weggelegd voor de ‘Anatomische Les’, het indrukwekkende doek, waarmee de 25-jarige schilder zichzelf definitief op de kaart zette. En dat terwijl hij er eigenlijk iets heel anders mee beoogde….

We horen liederen van Constantijn Huygens, de ontdekker van het genie Rembrandt. Ook horen we Arminiaanse strijdliederen. In het roerige begin van de 17e eeuw koos je ofwel partij voor de Gomaristen ofwel voor de Arminanen. In Leiden, waar Rembrandt opgroeide, wonnen de Gomaristen. Rembrandts familie behoorde vermoedelijk tot de Arminianen. Verder zingt Margot mooie, leuke, vrolijke en droevige liederen uit de Top 40 van de Gouden Eeuw.