Kerst rondom Schütz | Muziek ‘nach italienischem Gusto’

Kerst rondom Schütz | Muziek ‘nach italienischem Gusto’

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
16/12/2023
20:15 - 22:15

Locatie
Agnietenkapel

Categorieën


Projectkoor Key2Singing verzorgt een Kerstconcert met Duitstalige composities uit de zestiende en zeventiende eeuw die het verhaal vertellen van Advent en Kerst.

Het  programma volgt het Kerstverhaal van Maria-Boodschap (Deutsches Magnificat van Schütz) en Maria-Visitatie (Johann Eccards Übers Gebirg Maria geht) tot de aanbidding der Wijzen en de reactie van Herodes op de geboorte van Jezus. Middelpunt is het kleine oratorium van Schütz: Historia der Geburt Jesu Christi.

Prachtige werken van Johann Schein en Andreas Hammerschmidt completeren het geheel. Het programma maakt de transitie van oud naar nieuw in de Lutherse kerkmuziek van deze periode duidelijk: van Latijnse teksten gezet in polyfone stijl met solide Duitse koralen naar werken met Duitse teksten en een opera-achtige Italiaanse stijl – een ontwikkeling, die zijn hoogtepunt vond in het werk van de bewonderaar van Schütz, J.S. Bach. Schütz wordt daarom niet alleen als de vader van de Duitse muziek gezien, maar hij geldt dankzij zijn meesterlijke zettingen van Duitse liturgische teksten als de grondlegger van het Duits als ‘Musiksprache’.

Kaartverkoop via Ticketkantoor