Zangpedagoog

Oefeningen voor aarding, houding en adem.

Bloeiende praktijk

Margot Kalse heeft een bloeiende zangles-praktijk in Leiden, waar ze les geeft aan zowel amateurs als professionals, op elk niveau. Naast zanglessen geeft Kalse ook cursussen en therapieën op basis van adem-, stem- en lichaamswerk.

Margot is erg goed in trouble-shooting. Een professional die door Margot wordt gecoacht zei het zo: 'Als geen ander kan ze, door een combinatie van horen, voelen en kijken, vinden waar het aan schort.

Margot geeft workshops en cursussen stemvorming. Ze is de vaste stemvormer en herstemmer van onder andere het Toonkunstkoor Leiden en coacht als specialist in het Gregoriaans én stemvormer de Schola Laudunensis.

Wat leerlingen zeggen ...

Gertruud

Sinds mijn jeugd heb ik al astmatische bronchitis; daardoor is er schade in mijn luchtwegen ontstaan. Medicijnen moesten er voor zorgen dat ik het niet benauwd kreeg.

Ongeveer 15 jaar geleden hoorde ik dat Toots Thielemans mondharmonica was gaan spelen om zijn 'astma weg te blazen'. Ik heb meteen een mondharmonica gekocht, maar na verloop van tijd vond ik dat toch wel saai en ben ik gaan zingen. Ik merkte dat ik steeds minder last had van benauwdheid, en dat er zelfs geen medicijnen meer nodig waren. Een dirigent adviseerde me om zangles te nemen en zo ben ik bij Margot terecht gekomen.

Een betere houding en vooral het afleren van de hoge ademhaling zorgen er nu voor dat mijn luchtwegen niet geprikkeld worden. Een goede ademsteun en betere zangtechniek zorgen voor het kunnen zingen van lange lijnen. Bij de laatste longtest scoorde ik 33% beter dan vrouwen van mijn leeftijd!

Ineke

Margot bouwt heel rustig je vermogen tot zingen op in de loop van de tijd.

Zij begint bij het lichaam, je klankkast: eenvoudige “gymnastiek”bewegingen en houdingsadviezen. Je moet rechtop staan, geen kromme rug en geen nek die naar voren of achteren staat: zij geeft daartoe de opdracht om de spieren tussen je schouderbladen aan te spannen (is eigenlijk het onderste deel van de trapezius). En je kruin moet aan een draadje aan het plafond hangen.

De onderste ribben moeten wel beweeglijk zijn: om het diafragma zo laag en ontspannen mogelijk te krijgen. En de onderste buikspieren maximaal te benutten. Je moet nl de hoge tonen vanuit je onderste rechte buikspieren zingen (of daar naar toezingen zo je wilt).

Is het lichaam, de klankkast, in orde, dan wordt er aandacht aan je stem besteed: allereerst moet die ontspannen zijn (dat kan niet zonder het bovenstaande) maar veel specifieker wordt op het ontspannen van de stem en het strottenhoofd en de kaakspieren gelet en dat wordt geoefend en daar worden adviezen voor gegeven.

Daarna leert Margot je de klinkers zingen, ze heeft daartoe een schema: wat de voorste middelste en achterste klinkers zijn: de klank van sommige klinkers worden voorin de mond gevormd, andere middenin, andere achterin de mond. Met de tong worden de klinkers in de mond gevormd, terwijl te allen tijde het strottenhoofd ontspannen blijft. Ze begint bij de gemakkelijk te vormen klinkers en daarna volgende de minder gemakkelijke. De klinkers worden met de tong gevormd en de stem moet ten alle tijden ontspannen blijven, anders wordt je hees.

In de loop van de tijd worden de moeilijkere zaken aangepakt, maar altijd wordt er wel weer eens teruggegrepen op de basisprincipes en de eenvoudige dingen. Zodat er een feedbackloop ontstaat tussen het weten, het ervaren en het voelen.

Bij elke les krijg je ook een of twee liederen te zingen. Er wordt geoefend om die zo mooi mogelijk te laten klinken passend bij jouw niveau op dat moment.

M.

‘Ik heb zowat mijn hele volwassen leven gezonden bij (goede) amateurkoren. Ben inmiddels 60+ en had de laatste jaren veel stemproblemen; het kraakte in de lage regionen en wanneer het de hoogte inging kwam er niet veel meer uit mij dan wat hees gepiep.  Omdat ik graag nog een paar jaar op koor wilde blijven en er na de coronaperiode weer een periodieke herstemming in de agenda verscheen heb ik een afspraak met Margot gemaakt voor zanglessen. Ik kan niet uitleggen wat er door die lessen precies bij mij is veranderd, maar na vijf maanden zangles bij Margot was mijn stem goed genoeg om probleemloos door de koorherstemming heen te komen waarbij zelfs gesproken werd over mijn goede techniek. Ik ben ervan overtuigd dat het zonder haar lessen niet was gelukt. Zoals Margot vóór de eerste les aan mij e-mailde: ‘ook al ben je boven de 60 er is hoop!’.’

Annette

Na 30 jaar zingen ben ik bij Margot eigenlijk weer opnieuw begonnen. Oude reflexen moesten afgeleerd, effectieve techniek kwam ervoor in de plaats. Ademhaling, klankvorming, algehele fysiek, alles komt aan bod. Het is de moeite waard. Nooit geweten dat mijn stem zo kan klinken.

Dominic

Singing teacher Margot Kalse excels in knowing how to get the best out of her pupils. She works in a very personal and careful way with her students, and she strives to allow each pupil to develop vocally so that they may both discover and come to know their own individual true singing voice.

Michiel

Margot heeft mij geleerd dat zingen meer is dan een simpel truukje. Het gaat om het vinden van je eigen stem in een wirwar van uiteenlopende factoren: de muziek, de tekst - betekenis en uitspraak, een goede ademhaling, positie van de strot, gebruik van de stembanden, een stevige lichaamshouding, zelfkennis, zelfvertrouwen, durf en opperste concentratie. Met engelengeduld wijst Margot je de weg en haalt daarmee het beste uit iedere leerling.

Christa

Margot benadert de stem als instrument dat je kunt leren bespelen. Haar lessen bestaan uit een mooie mix van technische oefeningen, ademhaling, klankkleur en 'gewoon lekker zingen'. In haar lessen bouw je vertrouwen op in je stem en verleg je ongemerkt je eigen grenzen en mogelijkheden. Na verloop van tijd komen je stem en je persoonlijkheid steeds beter met elkaar in overeenstemming.